Posted by: prettybunny | May 4, 2009

Ikebana

Arta japoneza are la baza cateva principii bine cunoscute: simplitate, eleganta, echilibru. Ikebana isi are originile in ofrandele florale aduse in templele budiste ale Japoniei secolului VI, pana in secolul XIV aparand deja primele stiluri (tatebana, rikka). De-a lungul anilor s-a mai format stilul nageire/chabana, bazata pe un aranjament minimal, cat mai natural, in vaze inalte si stilul moribana, in care se folosesc vaze scunde.

In prezent, ikebana este practicata de vreo 15 milioane de persoane si predata in peste 3000 de scoli pe teritoriul Japoniei si multe altele in intreaga lume, existand numeroase stiluri, scoli si maestri, fiecare cu propria filozofie privind aranjarea florilor. In realizarea unui aranjament nu trebuie cautata simetria, ci un echilibru dinamic, asimetric, al elementelor distincte. Exista doua tipuri principale de recipiente care sustin aranjamentul floral – cel plat si putin adanc (stil moribana) si cel inalt si subtire (stil nageira), si pot fi facute din material ceramic, sticla sau chiar impletitura de bambus (sau alte materiale sezoniere).

De mentionat ar mai fi si despre Gradinile Japoneze

Designul gradinilor este o arta japoneza importanta de multe secole. Peisajele japoneze traditionale pot fi impartite in 3 tipuri: gradinile Tsukiyama (gardinile tip deal), Gradinile Karesansui (gardinile uscate) si Gradinile Chaniwa (gradinile de ceai).

Gradinile Tsukiyama :Iazuri, dealuri, pietre, copaci, flori, poduri si carari – sunt folosite pentru a crea o reproducere in miniatura a unui peisaj natural care este de multe ori faimos in China sau Japonia. Numele de Tsukiyama se refera la crearea dealurilor artificiale.

Gradinile Karesansui ilustreaza peisaje naturale intr-o maniera mai abstracta, folosind pietre, nisip si cateva carari penru cei mai reprezentativi munti, insule, rauri si mari. Acesta gradini sunt puternic influentate de Zen Buddhism si sunt folosite pentru meditatie.

Legat de arta florilor ar mai fi si Sarbatoarea florilor de cires

Sakura (floarea de cires) este floarea nationala neoficiala a Japoniei. Este celebrata de multe secole si are o pozitie bine definita in cultura japoneza. Exista multe varietati de ciresi in Japonia, majoritatea inflorind doar pentru cateva zile primavara. Japonezii sarbatoresc perioada respectiva a anului cu hanami (admirarea florilor de cires) dand petreceri sub pomii infloriti.

In esenta ikebana este tehnica artistica de aranjare a florilor in vase, dupa anumite principii regasite in arta aranjamentelor florale in stil japonez, care mai este cunoscuta si ca arta tablourilor vii.

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: