Posted by: prettybunny | May 6, 2009

Love to love u! PlayStation.

Nu sunt trecuti multi ani de cand am dezvolt aceasta pasiunea de a ma juca la Playstation. Am inceput cu seria a doua, a urmat cel portabil si mai apoi seria a treia (in momentul de fata fiind ultima).

Am experimentat toate genurile existente de jocuri, de la rpg la fighting la strategie si turn-base si in final am fost pe deplin satisfacuta doar de ceea ce se numeste saga Final Fantasy.

Final Fantasy este o franciză media creata de Hironobu Sakaguchi, dezvoltata si detinuta de Square-Enix (fosta Squaresoft). Franciza este axata pe o serie de  jocuri role-playing(RPGs), dar include poze, personaje anime (figurine), imprimate mass-media şi alte mărfuri.  Prima serie a început în 1987 ca joc video dezvoltat pentru a salva de la faliment Square. Jocul a fost un succes. La scurta vreme, jocul s-a ramificat si în alte genuri şi platforme, cum ar fi tactic RPGs, pentru ps portabil, un masiv multiplayer online role-playing şi jocuri pentru telefoane mobile.

Deşi cele mai multe Final Fantasy sunt independente de poveste, ele au caracteristici comune, elemente care definesc franciza. Astfel de elemente recurente includ tema (subiectul actiunii), nume de caractere şi strategia de joc. In centrul actiunii se afla un grup de eroi luptând un mare rău în timp ce explorează caractere “luptele interne şi a relaţiilor” cat si zone vaste de teritorii. Numele caracterelor sunt adesea derivate din istorie, mitologie si cultura din întreaga lume.
Seria a fost apreciata şi a avut un adevarat succes comercial. Prin intermediul jocului Square Enix a reusit sa stabileasca un record in materie de vanzari, cu mai mult de 85 milioane de unităţi vândute, şi cel de-al cince-lea cel mai bun joc video de vânzare-franciza. A fost acordat o stea pe Walk de joc în 2006 şi deţine şapte Guinness World Records în Guinness World Records Gamer’s Edition 2008. Seria este bine cunoscută pentru inovare, imaginea vizuala şi muzica, orchestrata de Nobuo Uematsu.
Final Fantasy a fost un motor în industria jocurilor video.

Artistic Design: Include atat caracterele cat si monstrii, creatia lor a fost realizata de artistul japonez  Yoshitaka Amano, incepand de la  Final Fantasy I pana la Final Fantasy VI. Amano s-a ocupat si de realizarea logoului pentru Final Fantasy VII. 
Tetsuya Nomura a fost ales sa il inlocuiasca pe Amano pentru ca designul lui Nomura era mult mai adegvat adaptarii graficului 3D. A lucrat de la seria Final Fantasy VII pana la Final Fantasy X. Pentru Final Fantasy IX, crearea caracterelor a fost preluata de Shukou Murase, Toshiyuki Itahana si Shin Nagasawa.
Nomura este si creatorul personajelor din seria Kingdom Hearts, Compilation of Final Fantasy VII si a urmatoarei serii Fabula Nova Crystallis: Final Fantasy XIII.
Printre ei,mai sunt si alti designeri  de renume, precum Mihara, care a creat personajele din Final Fantasy XI, si Yoshida care s-a ocupat de personajele din Final Fantasy Tactics si Final Fantasy XII.

In asteptarea mult doritului Final Fantasy XIII, am avut ocazia sa imi comand un trial version, care cuprinde primul nivel de actiune al jocului. Partea interesanta vine din faptul ca el este in limba japoneza, pentru ca dupa cum au si anuntat cei de la Square-Enix jocul se va lansa pe 1.12.2009 in Japonia si mai apoi (nu se stie o data oficiala inca) in USA si Europa. Asa ca vrand nevrand l-am jucat in limba japoneza. Spre surprinderea mea, nu a fost greu, m-am prins foarte usor ce este de facut si fara sa inteleg ce scria in tutorial si am dat drumul la joaca…
Sunt multe de spus si de bine si de rau, dar si mai multe vor fi de spus dupa ce voi reusi sa joc jocul in intregime. Pentru inceput trebuie sa recunosc ca nu am fost placut impresionata decat de grafica jocului, realistica imaginilor cat si de frumusetea personajelor. In restul modul de joc este cel copiat dupa Final Fantasy X, deci nimic nou sub soare.
Povestea care mi-a fascinat copilaria a fost intradevar cea dezvoltata de Fianal Fantasy X. Este plina de actiune cat si de sentimente. Eroul principal are de a face atat cu lupta dintre bine si rau, cu lupta dintre sine si amintirile legate de tatal sau cat si povestea de dragoste, timida ce e drept, dintre el si personajul – Yuna. Ca si o concluzie, este cu adevarat un joc capivant si cu un bagaj emotional incarcat.

Dupa Final Fantasy X am jucat Final Fantasy XII (am sarit la acesta pentru ca Final Fantasy XI este online iar Final Fantasy X-2 nu prezinta material de interes). Din pacate, mie nu mi s-a parut ca a fost la fel de frumos conturat din puct de vedere narativ, dar a fost revolutionar din perspectiva modului de joc (gameplay). A fost premiat si laudat dar probabil nu si-a gasiti suficienti sustinatori cat sa aiba si un sequel. Astfel ca cei de la SE s-au intors la modul de joc adoptat in FF X.
Au fost anuntate concomitent cu Final Fantasy XIII si Final Fantasy Versus XIII (PS3) dar si Final Fantasy Agito (PSP). Despre acestea din urma, insa, nu se mai stie nimic de ceva vreme.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: